miercuri, 11 noiembrie 2015

Parlament - Am votat infiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate


Am votat Proiectul de Lege care are ca obiect infiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Justitiei.
 
In fond se transpune Directiva 2014/42/UE, privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana.

Proiectul de lege interactioneaza cu institutia Procesului Penal, institutie reglementata de Codul de Procedura penala cu care nu intra in conflict, ci il consolideaza si il completeaza in momentul in care codul nu ofera o solutie legala in materia sechestrului, urmarind sa se faca aplicarea principiului recunoscut de dreptul romanesc, principiu care vorbeste despre faptul ca produsul infractiunii trebuie confiscat impreuna cu celelalte elemente care au concurat la savarsirea infractiunii.

Prezenta propunere legislativa nu creeaza paralelism legislativ cu institutia procurorului sau a partii responsabile civilmente, sau cu institutia sechestrului asigurator.

Trebuie sa precizez ca aceasta lege a fost ceruta de realitatea din societatea romaneasca, anume ca foarte putine din sumele care trebuiau recuperate de statul roman, sume castigate in instanta de la cei care au savarsit infractiuni, au ajuns in contul statului, masura sechestrului neputand opera pana la final din cauza diferitelor probleme legate de recuperarea efectiva a sumelor,  astfel incat recuperarea  acestor sa le spunem despagubiri se facea undeva sub 10 % din cat considera instanta ca trebuia sa se faca.

Agentia va fi obligata sa ofere toate datele cerute de organele de urmarire penala, de judecatorul competent  fara sa poata opta pentru un refuz de furnizare sau de colectare date, sau asa cum se precizeaza exact in cuprinsul legii, de un refuz de colectare sau transmitere de date, insa, pentru anumite motive pertinente cum ar fi: punerea in pericol a securitatii nationale (motivele sunt prevazute limitativ in textul de lege). Agentia va putea refuza punerea la dispozitie a datelor detinute  altor organe cu atributii de recuperare (organe care au si ele creante cu un anumit rang).

Agentia, de asemenea, va putea, in anumite circumstante explicate clar de lege, sa refuze colectarea de date fata de o anumita situatie care ar putea atrage competenta, insa acest refuz nu va putea fi opus organelor statului, in speta procurorilor si instantei de judecata.

Evident, exista si aspecte specifice in ceea ce priveste confiscarea bunurilor, cu prevederi speciale in functie de natura bunului, sau daca acesta este sau nu perisabil, sau daca este mobil, incorporal sau nu, pentru sumele de bani ridicate direct de la cei vizati acestea fiind depuse intr-un cont deschis de Agentie, cu exceptia sumelor din conturi pentru care opereaza sechestrul fara deposedare.

duminică, 8 noiembrie 2015

La mulți ani de Sfinții Mihail și Gavriil!


Gabriel, Gabriela, Mihai, Mihail, Mihaela și tuturor celor care poartă derivate ale acestor nume, vă doresc ca această zi să fie una minunată!

Vă urez ca toate zilele ce urmează să fie pline de bucurii și realizări și să vă umple sufletul de voie bună!

 La mulți ani cu sănătate, fericire și tot ceea ce v-ați pus în gând să devină realitate!

Cu prietenie și respect,

Deputat PSD

Sorin Iacoban

Colegiul 10, Iași