marți, 19 august 2014

Omagiu: George Enescu!



George Enescu s-a nascut in 19 august 1881, la Liveni - judetul Botosani, fiind al optulea copil al parintilor, Costache si Maria Enescu.

Intre anii 1888 si 1893 a studiat la Conservatorul din Viena cu Joseph Hellmesberger (vioara) si Robert Fuchs (compozitie). Se încadreaza rapid în viata muzicala a Vienei prin concertele sale în care interpreteaza compozitii de Johannes Brahms, Pablo Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelsohn-Bartholdy, entuziasmând presa si publicul, desi avea doar 12 ani. Dupa absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, îsi continua studiile la Conservatorul din Paris - 1893 si 1899.

Printre compozitiile sale se numara bine cunoscutele Rapsodii Române (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestra (1903), prima sa Simfonie de maturitate (1905), Sapte Cântece pe versuri de Clément Marot (1908).

Astazi comemoram ziua de nastere a marelui compozitor roman a carui opera abordeaza aproape toate formele si genurile muzicale, reflectand dragostea pentru poporul din mijlocul caruia s-a ridicat si cu a carui sensibilitate s-a identificat. 

Opera lui Enescu reprezinta o pilda de insusire si dezvoltare creatoare a cuceririlor artei muzicale europene, de imbinare a acestora cu traditiile muzicii folclorice si profesionale romanesti.

Sa-l cinstim asadar astazi pe marele nostru compozitor George Enescu, subliniind si in acest an pretuirea si cinstea de care Marele Maestru se bucura pe buna dreptate!

luni, 11 august 2014

Norvegia: cel de-al 85-lea Congres al FIDE

A inceput cel de-al 85-lea Congres al FIDE (Federatia Mondiala de Sah), acolo unde se vor dezbate probleme ale sahului mondial, urmate de alegerile care vor desemna noul presedinte al Federatiei.




duminică, 10 august 2014

Norvegia - Tromso: Alegeri pentru Federatia Europeana de Sah - ECU

Alaturi de domnul Zurab Azmaiparasvili, unul dintre cei doi candidati la presedintia Federatiei Europene de Sah - ECU, candidat cu forte reale de castig si pe care il vom sustine maine la alegerile generale, prilej cu care ii uram succes!

De asemenea, alaturi de domnul Igor Dodon, presedintele Federatiei de Sah din Republica Moldova impreuna cu care am decis sa semnam un protocol de colaborare intre Federatia Romana de Sah si cea din Republica Moldova.