miercuri, 31 octombrie 2012

Guvernul USL readuce Iasul acolo unde ii este locul!


După ultima rectificare bugetară operetă de guvernul Victor Ponta, peste 30 de  milioane de lei au ajuns la Iaşi. Judeţul nostru se află în top trei, după mult timp, la capitolul alocări guvernamentale, fiind depăşit de judeţul Vâlcea. Cele peste 30 de milioane de lei au fost distribuiţi pentru plata datoriilor din sistemul de învăţământ, a arieratelor către furnizorii de energie termică şi a altor tipuri de datorii ale bugetelor locale.

O surpriză plăcută pentru ieşeni o reprezintă sumele alocate de guvern pentru plata datoriilor către furnizorii de energie termică. Dacă în perioada guvernării Boc orice alocare la acest capitol favoriza oraşe precum Cluj, Suceava sau Arad, ultima rectificare bugetară distribuie 13,5 milioane de lei judeţului Iaşi. Dacă municipiul Iaşi primeşte 12 milioane de lei, cea mai mare sună alocată la acest capitol unui oraş din ţară, alte 1,5 milioane ajung la Paşcani.

Pe locul doi la acest capitol, dar la o mare diferenţă de Iaşi se situează oraşele Focşani (Vrancea) cu 6 milioane de lei şi Brad (Hunedoara) cu 6 milioane de lei. Pentru plata arieratelor către furnizorii de căldură municipiul Suceava primeşte 3,5 milioane de lei, în timp ce Clujul sau Aradul nu primesc niciun leu.

Continuarea pe Evenimentul.ro

marți, 30 octombrie 2012

Taxele şi impozitele locale rămân neschimbate şi în 2013


Proiectul privind taxele si impozitele locale pe anul viitor a fost supus dezbaterii publice, urmand sa fie postat pe site-ul Primariei Iasi pe o perioada de 30 de zile, in confirmitate cu legislatia in vigoare, pentru a fi consultat de populatie.

Propunerea municipalităţii este ca taxele şi impozitele să rămână neschimbate şi în 2013. „Practic, nu vom majora nici o taxă şi nici un impozit datorat către bugetul consolidat al municipiului Iaşi, urmând ca acestea să fie păstrate la nivelul anului 2012. Bineînţeles, în cazul în care vor exista iniţiative legislative de modificare a anumitor taxe, în conformitate cu noul Cod Fiscal, atunci vom fi obligaţi şi noi, ca toate municipalităţile din România, să operăm modificări la nivelul taxelor şi impozitelor locale. Din ceea ce ştim noi, până în acest moment nu s-a înregistrat nici o cerere din partea Guvernului”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

 Dincolo de faptul că vor putea să-şi achite şi anul viitor taxele şi impozitele la acelaşi nivel, contribuabilii vor beneficia şi în 2013 de toate bonificaţiile pe care municipalitatea ieşeană le acordă în momentul achitării taxelor până în lunile martie sau septembrie, în cuantum de 5 la sută. 

luni, 29 octombrie 2012

Mi-am depus candidatura!


USL Iasi si-a inregistrat sambata candidaturile pentru alegerile parlamentare la sediul Biroului Electoral Judetean. USL Iasi este prima formatiune politica care si-a inscris candidatii oficial in cursa pentru alegerile din 9 decembrie. M-am inscris in lupta electorala!

         
              Preluare foto: Bzi.ro


            

miercuri, 24 octombrie 2012

Fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor

 
Primăria Municipiului Iaşi propune reabilitarea termică cu fonduri europene a 26 de blocuri. Lista imobilelor va fi depusă la Ministerul Dezvoltării Regionale având posibilitatea ca lucrările să fie finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR).

Blocurile propuse de municipalitatea ieşeană au fost înscrise în programul de reabilitare termică şi au depăşit etapele de auditare energetică şi studiu de fezabilitate. 

În total, lucrările de anvelopare a blocurilor şi de refacere a instalaţiilor interioare sunt estimate la o valoare de 20 milioane lei.

Adresa imobil Nr. ap. Expertiza tehnica Audit energetic Studiu fezabilitate
Bloc J6, Al Musatini 1 sc.A,B,C,D 80 da da da
Bloc M10, Al Muşatini 5 scA,B,C,D 80 da da da
Bloc M11, Al Muşatini 1sc A,B,C,D 80 da da da
Bloc M8, Al Musatini 4 60 da da da
Bloc N13, Al Musatini 3 60 da da da
Bloc N14, Al Musatini 9 60 da da da
Bloc N15, Al Muşatini 11 60 da da da
Bloc H20, Al Muşatini 7 20 da da da
Bloc H21, Muşatini 3 20 da da da
Bloc U2, Sucidava (in continuare) sc A-C 86 Da Da da
Bloc Tarom/B, Arcu 3 44 Da Da Da
Bloc Tarom/B1, Arcu 5 51 Da Da Da
Bloc Guliver/A, B,CSt cel Mare 4 114 Da Da Da
Bloc 3/A+B, P. Unirii 3 68 Da Da Da
Bloc   P. Unirii 7 52 Da Da Da
Bloc  P. Unirii 9 52 Da Da Da
Bloc  P. Unirii 11 52 Da Da Da
Bloc D13 str. Şos Nationala nr.82 19 Da Da Da
Bloc I6 str. V. Alecsandri nr. 15 15 Da Da Da
Bloc V1 str. Ţepeş Vodă nr.2 sc A,B,C,D,E,F 120 Da Da Da
Bloc V2 str. Ţepeş Vodă nr.3 scA,B,C 60 Da Da Da
Bloc V3 str. Ţepeş Vodă nr.1 sc A 20 Da Da Da
Bloc C1 str. Cloşca nr.6 32 Da Da Da
Bloc C2 str. Cloşca nr.8 32 Da Da Da
Bloc C3 str. Cloşca nr.10 32 Da Da D
Bloc B1 Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.10 72 Da      Da Da
  

Sursa: Curierul Iasi

luni, 22 octombrie 2012

Invitatie la Iasi Tv Life, 22.10.2012

Continuam Proiectele Iasului: Pasajul Octav Bancila

Pasajul superior Octav Bancila este construit cu fonduri europene, pe Axa de dezvoltare Nord-Sud. 

Lucrarile vor fi finalizate complet pina pe 16 februarie 2014. In prezent, s-a finalizat activitatea de proiectare a devierii retelelor in zona amplasamentului pasajului si continua lucrarile de executie a devierii retelelor de utilitati.
 
In paralel, se lucreaza la:
- executia fundatiei pilelor si culeilor pasajului
- strazile Sarmisegetuza si Stramosilor
- strada Vitejilor, unde s-a finalizat pavelarea trotuarelor, reabilitarea strazii si realizarea marcajelor rutiere
- strada Columnei, s-a finalizat operatiunea de scoatere a bordurilor
- s-a elaborat si semnat contractul de prestari servicii de expertiza tehnica pentru str. Stramosilor, Vitejilor, Columnei, Musatini si Plaiesilor si s-a emis nota de comanda.

Valoarea totala a proiectului: 87,76 milioane lei (fonduri europene nerambursabile!)
 
 

luni, 15 octombrie 2012

PSD Iaşi a validat candidaţii pentru alegerile parlamentare

Comitetul Executiv Judetean al PSD Iasi a validat, în şedinţa de luni, 15 octombrie, candidaturile PSD la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012.

 Pentru Camera Deputatilor, candidatii PSD sunt: Vasile Mocanu (colegiul 4), Neculai Răţoi (colegiul 5), Anghel Stanciu (colegiul 6), Norina Forna (colegiul 8), Cristina Nichita (colegiul 9), Sorin Iacoban (colegiul 10). Pentru Senat, candidaţii PSD sunt: Florin Constantinescu si Sorin Lazar.

"PSD propune la Iaşi o echipă care îmbină anvergura politică şi experienţa cu dinamismul celor care au excelat în domeniul lor de activitate. Pe lângă parlamentarii care au confirmat în mandatul trecut, echipa social-democrată şi, implicit, cea a Uniunii Social-Liberale se completează cu nume noi: Cristina Nichita şi Sorin Iacoban. Fiecare dintre ei are în spate realizari profesionale care îi recomandă pentru votul popular al ieşenilor. Alături de primarul şi preşedintele Consiliului Judetean Iaşi, parlamentarii USL vor avea ocazia să ofere Iaşului şansa unei dezvoltări durabile şi consistente", a declarat Gheorghe Nichita, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat şi preşedintele PSD Iaşi.

Preluare de pe: PSD IASI.RO

vineri, 12 octombrie 2012

Guvernul Ponta a alocat circa 16 milioane de euro pentru Palatul Culturii


Guvernul a alocat, miercuri, 15,8 milioane de euro pentru plata lucrarilor suplimentare efectuate la Palatul Culturii din Iasi, suma fiind necesara pentru acoperirea costurilor de conservare si punere in valoare turistica a vestigiilor arheologice descoperite cu prilejul consolidarii cladirii.

"In cazul executarii lucrarilor de reabilitare si consolidare a Palatului Culturii din Iasi s-a constat existenta unor vestigii arheologice sub actuala cladire. Potrivit legislatiei in domeniu, a fost necesara deschiderea unui santier arheologic pentru cercetari, ceea ce a dus la lucrari suplimentare in valoare de circa 15,8 milioane euro.

 In acest context, Ministerul Culturii a solicitat catre BDCE amendarea acordului-cadru de imprumut prin majorarea costului net al proiectului, si respectiv a contributiei Guvernului la finantarea acestui proiect cu aproximativ 15,8 milioane euro. 

Suma respectiva, la care se adauga valoarea taxelor si impozitelor aferente acesteia, se asigura din sumele alocate de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Continuarea pe newsiasi.ro

joi, 11 octombrie 2012

Politehnica Iasi a obtinut rezultate de exceptie la judo


Sportivii ieseni s-au intors de la competitia de la Cluj-Napoca cu trei medalii de aur, una de bronz si doua mentiuni. Politehnica Iasi a obtinut rezultate de exceptie la judo.

 Pentru prima data in istorie, Iasul este triplu campion national la Judo. Sportivii ieseni s-au intors de la competitia de la Cluj-Napoca cu trei medalii de aur, una de bronz si doua mentiuni.

Rezultatele obtinute claseaza Iasul pe primul loc in tara la acest sport, devansand Oradea si Brasov. Sportivii au fost rasplatiti cu premii in bani.

 Sursa: Iasi Tv Life

miercuri, 10 octombrie 2012

Sarbatorile Iasului s-au mutat in cartiere: astazi in Tatarasi


Municipalitatea a inceput organizarea de evenimente si in cartierele Iasului. Pe langa spectacolele de teatru,  de dans, expozitiile, concursurile desfasurate pana acum, iesenii mai au la dispozitie parcul de distractii de pe Sarmisegetuza din Alexandru, Festivalul Vinului din Podu Ros si targurile intinse in spatele Halei si pe strada Palat, dar pot sa-si mai petreaca timpul liber si in zonele din cartiere, unde sunt programate alte activitati festive. 

Astfel, miercuri seara, pe Esplanada Oancea din Tatarasi va avea loc un spectacol organizat de cei de la Palatul Copiilor, programat intre orele 17.00 si 18.00.

 Dupa 10 minute de atmosfera intretinuta in ritm de tango de  trupa "Tango desde pasion", incepand cu 18.10, pe scena din Tatarasi vor mai urca si Sabina Strachinaru, The Vocals si Cristian Simionica, pana la ora 19.00.

Va asteptam!

marți, 9 octombrie 2012

O onoare pentru Iasi: Infratire istorica cu orasul Cernauti

      
Sursa imagine: InfoPrut.ro

Municipiul Iasi s-a infratit cu orasul Cernauti din Ucraina. Prezente sambata in Ucraina, autoritatile locale iesene au semnat cu omologii lor un acord de infratire. Vineri, la Iasi vor sosi si reprezentantii din Cernauti, pentru ca acordul sa fie parafat si in capitala Moldovei, in conditiile in care in aceasta perioada ambele orase isi marcheaza prin evenimente speciale zilele orasului.

Cei care au semnat documentul de infratire au fost viceprimarul municipiului Iasi, Mihai Chirica, si secretarul primariei cernautene, Vitalii Myhailisin. Actiunile premergatoare semnarii actului de infratire au fost demarate in 2010 de catre Asociatia de Prietenie Romano-Ucraineana.

Ca urmare a aprobarii demersurilor necesare, in ultima sedinta din septembrie a plenului Consiliului Local, delegatia de la Iasi a plecat in weekendul trecut la Cernauti. Oficialii ucraineni vor intoarce iesenilor vizita la finalul saptamanii.

 "Din 2010 am purtat discutii cu oficialii Chisinaului. Atunci legislatia nu le permitea infratirea cu doua orase din aceeasi tara, Cernautiul avand un astfel de acord si cu Suceava. Dupa ani de zile de discutii si tratative am semnat sambata acordul de infratire, semnatarii fiind viceprimarul Mihai Chirica de la Iasi, Cernautiul fiind reprezentat de secretarul Vitalii Myhailisin, intrucat primarul a fost suspendat de forurile lor decizionale.

Semnarea celei de-a doua parti a acordului va avea loc vineri la Iasi, in cadrul Serii Valorilor. Cernautiul este un oras in care sufletul romanesc se simte peste tot. Desi sunt multi ucraineni si polonezi, la Cernauti am vorbit in mod oficial cu translatori, dar la dineu am discutat in limba romana. Ma bucura acest moment pentru ca vine ca o completare a actului de infratire pe care Iasul il are cu orasul basarabean Chisinau", a declarat Sorin Iacoban, consilierul local iesean care a participat la semnarea acordului.

Actul semnat sambata prevede si o colaborare mai stransa in domeniile social, economic si cultural. Infratirea celor doua este cu atat mai importanta cu cat Iasul are o relatie speciala cu Cernautiul, ambele orase fiind atestate documentar in acelasi act, si anume in Privilegiul din 1408 acordat negustorilor din Lemberg (astazi Lviv - n.r.) de Alexandru cel Bun, domn al Moldovei (1400 – 1432).

Sursa: bzi.ro